Hur ett plagg tillverkas är av stor betydelse för hur mycket det påverkar miljön. Men även hur plagget behandlas efter att det köpts är viktigt – nästan 40 % av plaggets miljöpåverkan beror på hur och hur mycket det tvättas, torktumlas eller stryks. Genom att tvätta miljömedvetet kan du både minska den påverkan markant, och ge dina plagg längre liv.
Det första du bör tänka på för att tvätta mer miljömedvetet är om plagget verkligen behöver tvättas. I många fall räcker det med att vädra eller torka av det, speciellt om det är ett ytterplagg. Även plagg i ull kan med fördel vädras istället för att tvättas. Se alltförföräldrar.se för mer information.
Ju färre tvättar du behöver köra, desto mindre påverkar du miljön. Det är därför viktigt att försöka tvätta fulla maskiner, och inte bara fylla dem till hälften. Om din tvättmaskin har ett miljöspararprogram bör du använda det.
Du bör sortera tvätten efter färg, men även efter temperatur. Temperaturen som står i plaggets tvättinstruktioner är den högsta tillåtna temperaturen – i de flesta fall kan du tvätta i en lägre temperatur och ändå få samma resultat. Att sänka temperaturen från 60ºC till 40°C minskar energiåtgången med hälften. Läs mer om det på hm.com.
När du doserar ditt tvättmedel, använd inte mer än vad instruktionerna anger. Kontrollera hur hårt ditt vatten är, och dosera därefter. Att överdosera ger inte bättre resultat eller renare kläder, utan medför endast att mer tvättmedel sköljs ut i naturen. Välj också ett tvättmedel som är miljömärkt och inte innehåller optiska vitmedel eller fosfater. Fosfater som kommer ut i miljön bidrar till övergödningen av sjöar. Du bör även undvika sköljmedel – de innehåller ofta farliga kemikalier, som sprids ut i naturen via tvätt. Bland annat innehåller vissa sköljmedel ftalater, som är hormonstörande.
Även om vissa plagg endast kan tvättas i kemtvätt, är det bra att undvika det så mycket som möjligt. Vid kemtvätt används ett lösningsmedel som är skadligt för naturen när det släpps ut. Om du måste kemtvätta, välj gärna en miljöanpassad kemtvätt, som inte släpper ut några kemikalier.
När du sedan tar ut tvätten ur tvättmaskinen bör du låta den självtorka. Att torktumla eller använda torkskåp tar mycket extra energi i anspråk, och självtorkning är dessutom mer skonsamt för plagget. Se polarnopyret för mer information.
Slutligen, när du inte längre vill använda plagget, kan du ge det längre liv genom att ge bort det till någon annan eller lämna in det till en second hand-butik.