Ekologi och miljö,Ekologiska tips till föräldrar

Kan barn vara vegetarianer?

Det korta svaret på frågan ”Kan barn vara vegetarianer?” är ja. Flera studier har visat att vegetarisk kost kan vara lika hälsosam för små barn som den är för tonåringar och vuxna. Det kan vara en lättnad för föräldrar till små barn som själva är vegetarianer av miljöskäl. En vegetarisk kost består till stor del av frukt, grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och nötter, vilket innebär att man får i sig nyttiga fetter, fibrer, antioxidanter och annat som är bra för hälsan.

Man måste dock vara extra uppmärksam på barnets kost om man väljer bort köttet och fisken. Studier visar nämligen också att även om barn som äter vegetarisk kost får i sig all den energi de behöver, och utvecklas och växer i takt med sina jämnåriga, så väger de oftast mindre än barn i samma ålder som dem. En förklaring till detta skulle kunna vara att barn som äter helt vegetariskt äter mycket fiberrik mat, och inte så mycket fett. Som förälder måste man därför tänka på att minska fiberinnehållet något och öka fettinnehållet i barnets mat. Om du vill ha tips på välbalanserade vegetariska rätter hittar du mängder med vegetariska recept på Matklubben.se.autumn-89232_1280

Det finns även vissa ämnen som barn behöver som kan vara svårare att få i sig om man inte äter kött. Som förälder behöver du till exempel tänka extra mycket på att barnet får tillräckligt av vitamin B12. Eftersom vitamin B12 finns i animaliska produkter kan ett ägg eller lite mjölk eller yoghurt täcka barnets dagliga behov. D-vitamin är ett annat vitamin som är svårt att få i sig. Barn som är yngre än 5 år och inte äter fisk bör få ett tillskott i form av D-droppar. Annars kan man köpa D-vitaminberikade produkter, till exempel mjölk. Omega 3 är ett viktigt fett som finns i fet fisk. Som ersättning för fisk i en vegetarisk kost kan man använda rapsolja, som också innehåller Omega 3. Den kan användas till stekning eller tillsättas i maten.

Två andra ämnen man bör vara vaksam över är järn och selen. Om man äter en balanserad vegetarisk kost som innehåller exempelvis sojaprodukter, bönor, ärter, linser och tofu (som innehåller järn) liksom spannmålsprodukter, baljväxter, nötter och frön (som innehåller selen) behöver man inte vara orolig, eftersom man täcker barnets behov av dessa ämnen. Men man får som förälder vara extra noga med att laga god och balanserad vegetarisk mat till sitt barn.

Taggar: