Ekologi och miljö,Ekologiska tips till föräldrar

Odla grönsaker hemma

Som förälder vill man att ens barn ska få i sig så god och näringsrik mat som möjligt, utan kemiska bekämpningsmedel eller andra kemikalier. Ett av de bästa sätten att försäkra sig om det är att odla sina grönsaker själv. Då har man full kontroll över hur de behandlats, från att de är frön i marken tills de ligger på tallriken. Det går att odla grönsaker helt ekologiskt hemma i sin egen trädgård, eftersom det numera finns ekologisk jord, naturgödsel och giftfria bekämpningsmedel till salu. Att odla sina egna grönsaker är dessutom positivt för miljön, eftersom grönsakerna inte behöver fraktas långa sträckor. Det kräver en hel del arbete, men är värt det i längden.odla grönsaker hemma

Beroende på hur mycket plats du har i trädgården har du naturligtvis olika förutsättningar för din grönsaksodling. Om du har en relativt stor trädgård kan du ordna med riktiga grönsaksbäddar, vilket kan bli ett mycket vackert inslag i trädgården. En dekorativ köksträdgård kallas med ett franskt ord för potage, och det går att skapa verkliga konstverk om man har tid och lust. I Frankrike är det vanligt att man använder sig av ätliga blommor eller till och med snittblommor i trädgårdarna för att göra dem mer dekorativa. För att ge trädgården höjd kan man använda sig av så kallade humlestörar, som till exempel bönor eller andra klättrande växter kan få slingra sig runt.

Om du har tillgång till ett mer begränsat utrymme kan du istället använda dig av så kallade pallkragar, alternativt bygga lite större träramar att odla i. Även dessa kan arrangeras på ett vackert sätt, med gångar emellan. Får du inte heller plats med det, till exempel om du bor i lägenhet och inte har någon trädgård alls, behöver du inte ge upp hoppet. Det går utmärkt att odla vissa grönsaker, kryddor och bär i krukor, som får plats på en balkong. Det går att få plats med en större odling än man skulle kunna tro om man använder sig av amplar som hänger från taket eller från väggarna, och balkonglådor som kan hänga på kanten. Har du tur bor du kanske bredvid någon som Jerker Österlind, som öppnade sin tomt för alla som vill odla sina grönsaker där. Alla kan med andra ord njuta av egenodlade, ekologiska och giftfria grönsaker åt sig och sin familj!

Taggar: