Ekologiska tips till föräldrar

Lär barnen om återvinning

I Sverige är vi duktiga på att källsortera och återvinna, och det bidrar varje år till en bättre miljö där färre resurser förbrukas. För att vi även i framtiden ska ha en hållbar utveckling måste vi dock lära nästa generation, våra barn, hur viktigt det är att källsortera och återvinna våra förpackningar och sopor.

En stor del av det arbetet kan ske i skolans regi. Om du som förälder märker att källsortering och återvinning inte finns med i läroplanen alls, kan du försöka påverka innehållet i undervisningen genom en föräldraförening eller genom att ta kontakt med läraren direkt. Många kommuner, till exempel Jönköpings kommun, har tagit fram undervisningsmaterial och förslag till grupparbeten, diskussionsfrågor och instuderingsfrågor som lärare kan använda sig av gratis. En annan idé kan vara ett studiebesök till en sortergård, så att barnen själva får se vad som händer med det man sorterar, och höra från de som faktiskt arbetar med återvinning varför det är viktigt. Tre förskolor i Söråker kom på en annan nyskapande idé för att engagera barnen i återvinning – barnen fick skapa egna konstverk av återvinningsmaterial, som sedan ställdes ut i Söråkers Folkets Hus. Det finns med andra ord många sätt att inspirera barnen till en miljövänlig livsstil.woman-160281_960_720

Självklart måste man dock fortsätta att lära ut och inspirera även hemma. Om barnen kommer hem från skolan, fulla av idéer och ny kunskap om källsortering, är det naturligtvis viktigt att man underhåller den entusiasmen. Det kan man till exempel göra genom att låta barnen vara delaktiga i källsorteringen hemma – låta dem skölja ur och vika ihop mjölkpaket, låta dem kasta bananskal och äggskal i komposten, och låta dem lägga batterier i batteriholken, för att ge några exempel. Man kan också jobba med återvinningstänket hemma på andra sätt, till exempel genom att låta barnen ge bort några leksaker de inte längre använder till en second hand-butik, eller sälja dem via nätet, och köpa några nya leksaker i andra hand. Ett enkelt sätt för barnen (om de är lite större) att hitta begagnade leksaker till salu på nätet är att söka på Allaannonser.nu. Då letar de nämligen på de flesta annonssidorna online med en enda sökning.

Taggar: