Ekologi och miljö,Ekologiska tips till föräldrar

Att inreda giftfritt

Gifter som ftalater och andra kemikalier, som flamskyddsmedel och formaldehyd, omger oss idag i våra hem. De finns i våra möbler, i våra mattor och i våra tapeter, och utan att vara medvetna om det andas vi in dessa kemikalier dagligen. Flera av dem har hormonstörande effekter som kan leda till svårigheter att få barn. Andra är allergiframkallande och cancerogena. För de som redan har barn är kemikalierna en ännu större fara, eftersom barnen, som är känsligare än vuxna, också utsätts för gifterna. Vilket effekt det har visar bland annat statistik som säger att risken för barn att drabbas av en allergi har ökat från 1 procent till 40 procent under de senaste hundra åren. Det kan därför vara extra viktigt att inreda giftfritt i barnrummet.

Barn börjar sina liv med att krypa, och tillbringar mycket av sin tid på golvet. Därför ska man undvika golv av plast, särskilt PVC-golv, eftersom dessa kan läcka hormonstörande ämnen som barnens kroppar tar upp. De bästa golven är golv av naturmaterial, som sten, terrakotta eller (svenskt) trä, men även linoleum är ett bra alternativ. Mattor kan vara skönt att ha på golvet, särskilt om man väljer ett stengolv, men man måste också se upp med vilka kemikalier mattan har behandlats med. Precis som med vissa möbler är det vanligt att mattor behandlas med flamskyddsmedel. Det bästa är att välja en matta av ull, eftersom de sällan behandlas.Att inreda giftfritt 1

Även väggarna i barnets rum kan innehålla gifter, särskilt om de har en strukturbeläggning i mjuk plast. För att liva upp en enkel, giftfri tapet kan man istället hänga upp fina tavlor i barnets rum. Du hittar tavlor av nordiska konstnärer på Nordicdesigncollective.se.

Vad gäller möblerna finns det flera sätt att undvika gifter och kemikalier. Ett sätt är att välja miljömärkta möbler. Ta då reda på vad kraven är för just den miljömärkningen. Ett annat sätt är att köpa begagnade möbler. Eftersom dessa möbler har använts under lång tid avger de inte längre lika stor mängd kemikalier. Om man ändå vill köpa nya möbler bör man kontrollera deras giftinnehåll. Ett enkelt sätt att göra detta är att lukta på till exempel soffan eller sängen – om möbeln luktar fränt eller konstigt bör man inte köpa den. Ett annat sätt är att fråga återförsäljaren vilka kemikalier möbeln har behandlats med. Man har rätt att få svar, men får räkna med att det kan ta lite tid – de flesta återförsäljare vet inte vilka kemikalier som kan finnas i möbeln, utan måste ta reda på det. Med lite tålamod och efterforskning kan man dock skapa en giftfri hemmiljö för sig själv och sina barn.

Taggar: