Ekologi och miljö,Ekologiska tips till föräldrar

Tillverka egna ekoleksaker

Många föräldrar oroar sig över vilka kemikalier och andra gifter som finns i deras barns närhet och det är fullt förståeligt. Barn är mycket känsligare än vad vi vuxna är och det är mycket viktigt att vi ger dem en hälsosam start på livet för att de ska växa upp starka och friska. I många leksaker finns det olika kemikalier. I textilier som används till filtar, gosedjur, dockor och annat kan det till exempel finnas spår av kemikalier som formaldehyd, nonylfenol och krom. I plast kan det finnas ftalater som är hormonstörande.

Giftfria alternativ för trygga lekar

Eftersom barn ofta stoppar sina leksaker eller fingrarna i munnen är det troligt att de får i sig ganska mycket av de här gifterna som kan läcka ut från vanliga leksaker. För att vara säker på att det inte händer kan man tillverka egna leksaker ekologiskt och giftfritt för alla barn, oavsett ålder. Leksaker behöver inte vara komplicerade så länge de är finurliga och spännande. Det är t.ex. ganska lätt att skapa en egen docka med hjälp av lite enkel sömnad. Ett par fingervantar i ull kan stoppas med ekologiskt vadd, sedan syr man ihop den och dekorerar den med ögon, näsa och mun. Det blir ett fint litet gosedjur som garanterat är giftfritt.

Låt fantasin flöda

Låt fantasin flöda när du skapar leksaker. Varför inte göra ett rymdskepp med hjälp av en kartong? Eller djur av kottar och tändstickor, bosatta i en hage tillverkad av pinnar? Trolldeg är något som många lekte med som små. Det är ett utmärkt alternativ till lerorna som man kan köpa i butikerna. Ifall du blir riktigt bra på att tillverka leksaker kanske du till och med kan sälja några online. du kan även sälja fakturor för att få lönsamhet fort. Om du kan såga och vet hur man använder sandpapper är det inte svårt att tillverka lite mer hållbara leksaker i trä. Hitta inspiration i din närhet och försök att involvera barnen, för det är roligast för alla.