Ekologiska tips till föräldrar

Ekologiska leksaker

Alla som har barn vet att man är väldigt mån om deras välmående och komfort, särskilt när man precis blivit förälder för första gången. Olika tankar snurrar och världen känns överväldigande. Behövs särskilt schampo avsett just för barn, eller går det bra med mitt? Men vänta, på bloggen står det ju att små barn helst enbart ska tvättas med vatten, att deras hår och kropp är enkelt att rengöra så länge som de inte utsatts för kemikalier och parabener. Hur är det med leksaker då? Finns där dolda faror? Vi guidar dig i småbarnsdjungeln och ger dig tips om hur du går tillväga för att leva mer ekologiskt.

bonke2.se

Inred barnsäkert

När man är nybliven förälder är man ofta så uppe i varv att man glömmer att inreda baby- och barnsäkert. Man kanske kommer ihåg skydden för eluttagen, men glömmer bort mjuka mattor för krypande barns ömtåliga händer och knän. Generationen som får barn i nutidens Sverige bryr sig mycket om ekologi, miljö och djurskydd, och med tanke på det är det rätt självklart att man funderar på hur man på bästa sätt tar hand om ett barn utan att utsätta det för onödiga gifter. Ekologi handlar inte enbart om att äta djur som fått beta fritt, använda returpapper, eller att enbart köpa kläder som garanterat inte tillverkats av barnarbetare i Indien. Det har också mycket att göra med att inte utsätta sig själv och sin omgivning för gifter och irriterande substanser, som faktiskt är väldigt vanligt i alla våra dagliga produkter. Från schampon, tvål, och tvättmedel till något så oskyldigt som leksaker och nappflaskor.

Leksaker att lita på

De flesta leksaker tillverkas av olika typer av plast, och mycket plast innehåller ett ämne som kallas BPA, bisfenol-A. Det används även i nappflaskor och pipmuggar, men eftersom faran med bisfenol på senare år har uppmärksammats har därmed sortimentet av bisfenolfria produkter ökat. Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket håller också på att införa ett förbud mot att använda bisfenol i nappflaskor. Bisfenol stör hormonbalansen i kroppen så till den grad att de endokrina organen kan ta skada, alltså att fortplantningsförmågan störs permanent. Ekologiska leksaker är helt säkra för alla barn, då de inte innehåller varken BPA eller andra farliga kemikalier. Helt tuggvänliga, alltså. Bor du i Stockholm eller Göteborg så finns det flertalet fysiska butiker där du kan köpa ekologiska leksaker och andra produkter. Bor du inte i närheten av någon storstad så går det bra att beställa hem via nätet. Var beredd på att få betala rätt mycket mer än vad du skulle göra för en liknande leksak som inte är ekologisk, men det är det värt i och med att hälsan för ditt barn garanterat hålls i trim.