Okategoriserade

Ekologiska barntillbehör – vad betyder det egentligen?

Många funderar över vad ekologiska leksaker egentligen betyder och det med all rätt. Vad en ekologisk leksak är beror på vem det är som du frågar. Det kan t. ex. handla om leksaker som är framtagna av naturligt material som är helt fritt från gifter, men det kan också handla om leksaker som är tillverkade av återvunnet material. Båda dessa går in under en och samma kategori – ekologiska leksaker.

Allt fler föräldrar satsar på just ekologiska leksaker och produkter till sina barn. Det kan vara allt från tallrikar och muggar till klossar och dockor. Det är en mycket positiv utveckling som har skett de senaste åren. Att välja ekologiskt är inte bar bra för våra barn. utan även för miljön och den framtid som barnen ska växa upp i.

Naturmaterial – ekologiskt

Det finns många sätt att se på ekologiska leksaker, men de allra flesta är naturligtvis positivt inställda. Många leksaker är t. ex. tillverkade i bomull, men det kan också handla om andra typer av råvaror som man har odlat helt fritt från gifter och andra kemikalier. Man kan kalla detta för ekologiska principer. Leksakerna har gått igenom noga kontroller för att säkerställa att de håller den standard som produkten ska ha för att kunna benämnas som just ekologisk. När en produkt har blivit godkänt så är den också certifierad. Ett exempel på en ekologisk certifiering är Svanen eller KRAV-märkt.

Tillverka egna ekologiska leksaker

De allra flesta vet att trä är ett naturmaterial och faktiskt ett av de mest hållbara man kan använda sig av. Hos Buildor kan du hitta mängder med brädor, plankor och annat som du kan använda dig av för att tillverka dina egna ekologiska leksaker. Det kan t.ex. handla om att du smider ihop en bil, skapar byggklossar eller varför inte bygger en ekologisk lådbil tillsammans. Vill man ha ett mer miljövänligt tänk så är det långsiktigt hållbara material som ska stå i fokus.

Som tidigare nämnts räknas även återvinning in i kategorin ekologiska leksaker. Det behöver inte specifikt betyda att du har tagit en gammal PET-flaska och gjort den till ett rymdskepp, utan det kan även vara leksaker som är tillverkade i återvunnet material. Idag kan man återvinna det absolut mesta och därför finns det också en uppsjö av leksaker att välja mellan.

Handla ekologiska leksaker på nätet

På internet kan du hitta mängder med häftiga leksaker som passar barn i alla åldrar och med alla olika typer av intressen. Naturligtvis är det då ekologiska leksaker som vi talar om. På internet kan du dessutom snabbt jämföra priserna så att du hittar den billigaste varan och på så sätt även spara in en hel del pengar. Några kända tillverkare är bland annat PlanToys och ApplePark.