Ekologi och miljö,Ekologiska tips till föräldrar

Barnböcker med miljötema

Att vår miljö är viktig är de flesta överens om. I och med den globala uppvärmningen har det blivit mer och mer påfallande att vi måste bry oss om miljön här och nu. Många föräldrar vill lära sina barn om miljö och hur man respekterar den. En bra ingång till samtal kan vara genom litteraturen. Genom att läsa för och med barnen får vi dem att reflektera och tänka. Barn vill lära och de funderar säkert redan mycket på frågor som rör miljön. Genom att läsa och därefter samtala kan vi svara på barnens frågor.

Miljö på biblioteken

Många bibliotek har hakat på trenden och Lund satsar på bokcykel böcker om miljö. Lådcykeln är lastad med böcker om miljö för både barn, ungdomar och vuxna och stannar lite varstans i Lund med omnejd. Lådcykeln är dock bara en del i projektet Ekobibblan som också inkluderar teaterföreställningar, föreläsningar och aktiviteter för barn. På så sätt hoppas man kunna väcka folks nyfikenhet och medvetenhet om miljöfrågor. Bland titlarna kan man hitta författare med olika bakgrund exempelvis Margret Atwood, Ian McEwan, Per Holmgren eller Maria Wetterstrand. Det finns också guider för hur man odlar sin egen mat, skaffar giftfria leksaker och tips på hur man lever klimatsmart.

Flera titlar för barn

Bland titlarna för barn hittar man bland annat Lisa Moronis populära bok Kurrans skatt som passar för 3-6 åringar. I sortimentet finns också Moa Lundholms böcker om Torsten, vilka tar upp klimathotet och uppvärmning på ett lättförståeligt och fantasifullt sätt. Vi kan anta att det kommer att ges ut fler böcker med miljötema som riktar sig till barn, eftersom barnboksförfattare brukar inspireras av samtiden. Ett som är säkert är att det alltid är bra att läsa, inte bara för att diskutera miljö utan för att helt enkelt njuta av böcker och en ha mysig stund tillsammans med sitt barn. Vill du har fler tips om böcker med miljötema för barn så besök gärna ditt lokala bibliotek och fråga!